Hoe Peter Bleumer naar psychotherapie kijkt…

Peter kijkt op zijn eigen manier naar psychotherapie. Hij vindt dat er vaak geheimzinnig over wordt gedaan en dat het te weinig toegankelijk is. Zijn missie is om mensen, zowel jong als ouder, grip te laten krijgen op hun eigen gedachten en gevoelens, èn die van anderen. Hij wil dat mensen zich vrij kunnen uiten en zich niet ‘op slot’ voelen, zodat ze zichzelf kunnen zijn in hun sociale contacten. Met zijn manier van werken en zijn persoonlijkheid maakt Peter therapie toegankelijk en geeft hij mensen de vrijheid terug die ze misschien ergens in het leven zijn kwijtgeraakt.

Psychotherapie is bedoeld voor mensen die zichzelf beter willen begrijpen, inzicht willen krijgen in de oorsprong van hun problemen en nare ervaringen willen verwerken. Peter gelooft dat we worden gevormd door eerdere ervaringen met anderen in het verleden en dat deze ervaringen vaak onbewust invloed hebben op ons huidige leven.

Peter (geboren in 1955) is een gz-psycholoog, psychoanalytisch psychotherapeut en systeemtherapeut. Hij heeft in 1985 zijn studie afgerond in twee richtingen: Organisatieontwikkeling & Teambegeleiding en Individuele hulpverlening. Gedurende zijn carrière heeft hij deze studierichtingen sterk met elkaar verbonden. Hij begon als behandelaar in de langdurige zorg. Hij was bezorgd over de beperkte effectiviteit van de psychische zorg die toen werd geboden. Hij wilde mensen helpen om een vrijer leven te leiden en besloot zich verder te specialiseren in MBT: Mentalization-Based Treatment. Dit betekent dat je leert om gedrag van jezelf en anderen te begrijpen vanuit gedachten en gevoelens, waardoor de wereld minder onvoorspelbaar en onveilig lijkt.

“Om de berg te kunnen zien,
moet je afstand nemen”