De fysieke kant in mentaliseren

Het lijkt misschien dat het lichaam een ondergeschikte rol speelt, maar gevoelens en gedachten zijn nauw verbonden en beïnvloeden elkaar constant. In sommige situaties reageert ons emotionele brein sneller dan het rationele brein, zoals bij plotselinge gevaarlijke situaties. Neurowetenschappelijk onderzoek toont aan dat cognitieve processen parallel kunnen plaatsvinden met emotionele reacties, wat wijst op een continue wisselwerking tussen gevoelens en gedachten zonder strikte hiërarchie. Het erkennen van de verbinding tussen lichaam en geest vergroot het begrip van zowel fysieke als mentale ervaringen. Het bewust voelen van fysieke sensaties in combinatie met mentaliseren helpt mensen om holistischer naar zichzelf te kijken en een dieper begrip te ontwikkelen van de verbondenheid tussen lichamelijke sensaties en emoties.

Bij het verwerken van levenservaringen speelt het lichaam een cruciale rol, omdat ervaringen vaak worden opgeslagen in gespannen spieren, ongemakkelijke sensaties of veranderingen in houding en beweging. Door bewust te zijn van fysieke sensaties en tegelijkertijd te kunnen mentaliseren, kunnen mensen veilig contact maken en ervaringen verwerken.

Daarom is vragen waar iemand het ongemak
in zijn lijf ervaart, een hele goeie vraag.
Het levert veel informatie op over
motieven, verlangens en emoties.
Maar ja, je moet er wel naar durven vragen
en daarvoor moet de situatie wel veilig zijn.

Mentaliseren staat voor een nieuwe, gedurfde vorm van leiderschap. Want natuurlijk is er moed voor nodig om op zoek te gaan naar eigen emoties en drijfveren, en geduld om medewerkers begripvol en met respect tegemoet te treden en voortdurend oog te hebben voor hun gevoelens. Het is ook niet zo gemakkelijk om zelf een aandeel te nemen is slecht functionerende samenwerkingsprocessen. Maar wie eenmaal de eerste stappen heeft gezet, zal niet gauw meer terugkeren naar verouderde stijlen van leiderschap. Want mentaliseren werkt; het helpt organisaties vooruit, maakt (samen) werken en communiceren prettiger en verrijkt op die manier alle betrokkenen.

Want mentaliseren werkt;
het helpt organisaties vooruit,
maakt (samen) werken en communiceren prettiger
en verrijkt op die manier alle betrokkenen.