Ik zoek hulp

Je kunt op iedere leeftijd in het leven te maken krijgen met psychische klachten. Je ervaart minder plezier in het leven, meer druk, je voelt je somber, verward, angstig, boos of gespannen. Dan kun je wel wat hulp gebruiken. Bijvoorbeeld:

 • Ik voel me angstig of somber
 • Ik voel me dikwijls boos of agressief
 • Ik schaam me vaak voor anderen
 • Ik vind het moeilijk om keuzes maken
 • Ik heb het gevoel niet sterk genoeg in het leven te staan
 • Ik loop vast in steeds dezelfde patronen met anderen
 • Ik loop vast in mijn eigen gedrag en ik vraag me af waarom ik doe zoals ik doe. Ik vraag me af waarom ik me soms te veel aanpas en waarom ik het moeilijk vind om bij mezelf te blijven. Ik merk ook dat ik soms boos word op anderen of dat anderen boos op mij worden. Maar ik begrijp niet goed waarom dat gebeurt.
 • Ik voel me ‘op’ en moe
 • Ik voel me eenzaam, zelfs wanneer ik met anderen ben
 • Ik voel me anders dan anderen
 • Ik heb nare dingen meegemaakt in mijn leven of tijdens mijn opvoeding. Dit heeft invloed op hoe ik me nu voel, zowel geestelijk als lichamelijk, en op mijn gedrag.

Het is oké om hulp te vragen als je je zo voelt. Er zijn mensen die kunnen helpen en ondersteunen bij jouw welzijn en persoonlijke groei.